Bekentenissen van een Jane Austenverslaafde (boekrecensie)

oud boek

Helaas beste lezer, geen persoonlijke bekentenissen van mij in deze blog. Het is slechts de titel van een boek, geschreven door een van de 100 miljoen andere Jane Austen fans op deze aarde. Ik las dit boek ruim 10 jaar geleden en schreef er toen onderstaande recensie over. Het boek is inmiddels niet meer te koop en dat is helemaal niet erg.

Een typische niet-1813-jurk

Laurie Viera Rigler heeft veel moeite gedaan bij het schrijven van ‘Bekentenissen van een Jane Austen-verslaafde’, zo blijkt uit het slotwoord achterin het boek, waarin ze twee pagina’s aan mensen bedankt. Toch zie je dat er niet helemaal aan af.

Het is fijn te weten dat ze het goed bedoelt, anders zou ik haar boos scharen onder de grote groep Jane Austen-uitzuigers die ontdekt hebben dat je om een bestseller uit te brengen alleen maar een titel hoeft te verzinnen met ‘Jane Austen’ er in. Een voorbeeld: ‘The Jane Austen Book Club’. Óók voorspelbare en matig geschreven chicklit.

Jane Austen had veel gevoel voor humor, dus zich omdraaien in haar graf zal ze niet, maar of ze het écht kan waarderen waag ik te betwijfelen.

Wel, waar gaat ‘Bekentenissen van een Jane Austen-verslaafde’ over? Over Courtney, een 30-jarige vrouw die in Los Angeles een miserabel leven leidt, net is bedrogen door haar verloofde en eveneens boos op diens (eigenlijk heel aardige en aantrekkelijke) beste vriend. Oh en ze houdt van de boeken van Jane Austen. Zomaar opeens wordt ze ’s ochtends wakker in het lichaam van de 30-jarige Miss Jane Mansfield, die leeft in het begin 19e eeuwse Engeland. Enige overeenkomst in hun levens: ze hebben gedoe met mannen, een veeleisende moeder en ze hebben Sense and Sensibility en Pride and Prejudice (andere boeken van Austen zijn op dat moment nog niet uitgegeven) in hun boekenkast staan.

Het leukst aan dit boek is dat het – zoals de achterflap al belooft – eens de andere kant laat zien van Austens tijd. Niet alleen maar frisse in witte japonnen geklede vrouwen, nee ook de rauwe werkelijkheid uit 1813. Vieze lichaamsgeuren, po’s, baden in onhygiënisch water in Bath en menstruatiegordels. Dat zijn nu de details die ik graag wilde weten van de tijd van Jane Austen! Ook een extra inkijkje in de zeden van die tijd (Miss Mansfield wordt bijna verstoten door haar moeder omdat ze in het openbaar heeft staan praten met een man, zonder chaperonne erbij) en de etiquette (Courtney verwondert zich over allerlei plichtplegingen die Miss Manfields lichaam automatisch verricht, zoals revérences).

Wat totaal níet interessant is, is de gang van zaken rondom huwelijkskandidaat Mr. Edgeworth en diens zusje Mary – Janes beste vriendin. Tot aan het einde toe snap ik niet of zij wel of niet te vertrouwen is, waarschijnlijk omdat de naam Mary mij doet denken aan de slechte Miss Crawford in Mansfield Park. Het liefdesleven van Courtney thuis is ook niet interessant en totaal voorspelbaar (had ik al gezegd dat die beste vriend van Courtneys ex eigenlijk heel aardig en aantrekkelijk is? Verder verklap ik niks hoor!).

Dan is er nog het quasi-spirituele gedoe met de waarzegster op de kermis; Miss M. bezoekt haar omdat ze wil weten hoe Courtney weer terug naar haar oude leventje in L.A. terug kan keren. “Tijd is niet lineair, misschien ben je wel tegelijkertijd hier én in jouw tijd” aldus de waarzegster – best intrigerend, maar het had nog veel meer uitgediept moeten worden om echt interessant te zijn.

Al met al is het boek best te verteren, voor als je zin hebt in iets lichts. Het leest snel weg, maar er zal weinig blijven hangen. Het leukste vond ik de feitjes over Bath, de taken van dienstmeisjes (zware emmers heet waters omhoog sjouwen als Miss weer eens in bad wilde) en het wat-en-hoe van etiquette.

Misschien had Viera Rigler wat meer van haar research moeten verwerken in haar boek en minder moeten neuzelen over Courtneys liefdesleven. Dan was dit boek niet alleen een licht, maar ook een leerzaam hapje geweest.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meer lezen over Jane Austen?
Op het internet zijn er ontelbaar veel sites te vinden. Een paar goede/ interessante:

  • www.pemberley.com: Wat mij betreft dé website over Jane Austen. Bestaat ongeveer net zolang als Het Internet. Je vindt hier o.a. de integrale teksten van Jane Austens boeken, maar ook allerlei handige overzichten. Gemaakt door een enorm grote internationale community van Austenfans.
  • www.janeausten.nl: Deze Nederlandse site geeft allerlei updates en recensies over nieuwe verfilmingen, spin offs et cetera.
  • Ook leuk: The addicted Austenite, een podcast over ‘everything Austen’, zoals de Britse maakster stelt. Ik heb er al veel van geleerd over de Georgian/ Regency periode.

Heb je tips over andere sites, of fanfiction die ik wél zou moeten lezen? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s