Wat te doen als je chocolade paaseitjes hebt mee gewassen in de wasmachine

Paaseitjes (Foto: GK von Skoddeheimen, Pixabay)

Heb jij dat ook wel eens? Dat je speciaal voor het thuiswerken en de gestegen gasprijzen een warm vest gekocht hebt, dat je altijd draagt tijdens het MS Teamsen? En dat je in de zakken van dat vest wel eens zakdoekjes stopt, of in deze tijd van het jaar soms een paar paaseitjes? En dat je dat vest laatst te snel in de wasmachine gegooid had en daarna ontdekte dat er kennelijk nog een paaseitje in zat, maar dat het gelukkig een 30-gradenwas was, dus dat alleen het paarse zilverpapiertje een beetje verkleurd was? Maar dat je een paar dagen later je witte beddengoed ging wassen op 60 graden (want je bent allergisch voor huisstofmijt) en dat er toen opeens nóg een paars verfrommeld zilverpapiertje in het rubber van de wasmachine zat, maar dit keer zónder chocolade erin? En dat je vervolgens ontdekte dat dat ene paaseitje zichzelf vakkundig verspreid had over je witte kussenslopen, je witte molton, je witte hoeslaken en je witte dekbedovertrek?

Dan googel je op ‘chocoladevlekken wasmachine’. Want je beseft zelf ook wel dat ‘wat moet je doen als je chocolade paaseitjes hebt mee gewassen in de wasmachine’ zelfs voor Google een te specifieke vraag is. De antwoorden die je op je chocoladevlekkenvraag krijgt zijn min of meer hetzelfde en dat komt omdat ze door diverse sites lekker bij elkaar gecontentcureerd zijn (voor de mensen die de term contentcuratie niet kennen: dat is plagiaat met een eigen inleidend tekstje erboven).

‘Oma weet raad’ cum suis zeggen allemaal:

  • NIET MET ZEEP WASSEN, want dan fixeer je de vlek. Heb ik dus niet gedaan, check.
  • Behandel de vlek zo snel mogelijk, oude chocoladevlekken zijn lastig te verwijderen. Ik heb er dus maar niet voor gekozen om het wasgoed eerst te laten drogen en in de kast te stoppen.
  • Gewoon voorzichtig een beetje met water spoelen. Hielp inderdaad voor de lichtste vlekken.
  • Dep het in met melk. Nu had ik zelf geen gewone melk in huis. Wel amandelmelk, havermelk en rijstmelk, maar als dat van de Europese Unie geen melk mag heten, dan werkt het vast ook niet tegen chocoladevlekken. Gelukkig had ik nog wel één cupje koffiemelk, dus daar heb ik een beetje van over de ergste vlek heen gedruppeld. Nu is koffiemelk alleen wel best gelig, dus ik wilde het niet te lang in de stof laten trekken.
  • Was het gewoon in de wasmachine (ZONDER ZEEP DUS). Dat heb ik gedaan, dit keer op 40 graden, want het milieu.
  • Als melk niet heeft werkt, dan kun je wasbenzine gebruiken, maar mijn plan B was: ‘bleekmiddel gebruiken’, bij witte lakens een prima optie. Maar bleek niet nodig.

Het beddengoed kwam stralend wit de wasmachine uit!

Bewijs zien?

Resultaat? Ja, jullie willen eigenlijk het liefst natuurlijk ‘voor’ en ‘na’ foto’s zien. Maar mijn witte lakens met bruine vlekken aan jullie tonen voelt toch iets te privé. En witte lakens zonder vlekken, zijn gewoon… witte lakens. Van biologisch katoen trouwens. Want, het milieu.

Lees ook de wetenschappelijke verklaring voor de tips om chocoladevlekken te verwijderen (uitleg van een echte scheikundige!)

Disclaimer: biologisch katoen

Vrijwel al mijn beddengoed is van biologisch katoen, omdat ik weet dat niet-biologisch katoen super slecht is voor het milieu. Wat ik alleen niet zeker weet, is of chocolade paaseitjes óók vlekken maken in niet-biologisch katoen. Als er vrijwilligers zijn die dit in naam der wetenschap nog voor mij willen checken, dan hoor ik het graag!

PS Waar je beddengoed van biologisch katoen koopt? Nou, bij Yumeko (nog fairtrade ook), of bij de Bijenkorf (huismerk). (Als je zelf nog andere merken weet, dan hoor ik die graag!)

2 gedachtes over “Wat te doen als je chocolade paaseitjes hebt mee gewassen in de wasmachine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s