Wetenschappelijke verklaring voor het verwijderen van chocoladevlekken

Een reden waarom wij mensen zo graag chocolade eten, is dat chocolade smelt in je mond. Chocolade smelt dus bij ongeveer 36 graden (want: lichaamstemperatuur). De eerste keer dat ik per ongeluk een was draaide met twee paaseitjes erin, was dat op 30 graden. Daarom vond ik een bijna ongeschonden ei in het rubber van de deur (Waarom ik het andere eitje toen niet vond? Omdat het noodlot wilde dat ik er een blog over zou schrijven). De tweede keer, toen er blijkbaar nog één paaseitje in de machine zat, waste ik op 60 graden. Dan gebeurt er ongeveer hetzelfde als wanneer je in de zomer een reep chocolade in de volle zon laat liggen: het smelt als een malle. De derde keer dat het paaseitje, dit keer verspreid over diverse stukken beddengoed, meedraaide in de wasmachine, was op 40 graden. Net iets boven de smelttemperatuur van de chocolade, waardoor het lekker los kon smelten van mijn beddengoed, kon wegstromen in de afvoer en de lakens weer hagelwit werden.

Ik vroeg daarnaast een scheikundige vriendin om een nadere verklaring waarom melk zou helpen tegen chocoladevlekken:

“Waarom chocolade oplost in melk weet ik niet precies, maar ik denk dat het komt doordat chocolade vooral vet bevat, en melk eigenlijk een emulsie is van vet en water. Vetten lossen op in vet (daarom kun je ook goed wasbenzine, een soort olie, gebruiken als melk niet werkt). Chocolade bevat waarschijnlijk ook wat stoffen die goed in water oplossen, omdat ze hydrofiele groepen bevatten. Daarom werkt melk goed. En je oplossing om koffiemelk te gebruiken was megaslim, die is namelijk vetter dan gewone melk. Ik vermoed zelfs dat magere melk niet zo heel goed werkt, omdat die in verhouding weinig vet bevat. Om dat goed te laten werken heb je meer melk nodig dan bij koffiemelk.
Bleekmiddel werkt overigens vooral optisch, de vlek zelf verwijder je er niet echt mee.”

Kortom: chocolade is vet en lost daarom op in andere vetten. Vet leerzaam!

De scheikundevriendin wees mij ook nog op dit artikel van Kennislink over chocolade

Dankzij haar link naar KENNISlink ging ik daar nog eens even doorlezen en ontdekte ik ook nog dit artikel: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/een-kind-kan-de-was-doen/

Een gedachte over “Wetenschappelijke verklaring voor het verwijderen van chocoladevlekken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s