De trein is een vieze vuile CO2-uitstoter

In hun nimmer aflatende strijd om het reizen met de trein aan de man te brengen hebben de NS weer iets nieuws bedacht: de CO₂-uitstootvergelijking.
Als je op de website van de NS een rit opzoekt in de reisplanner dan krijg je niet alleen de precieze kosten (voltarief, 20% korting, 40% korting, 1e versus 2e klas, enkele reis én retour) maar ook allerlei knoppen om meer informatie over het begin- dan wel eindstation te vinden. Voor wie wil weten of er een Shakies is op station Hillegom, of een Broodzaak op Koog-Bloemwijk, of een Julia’s op Gouda-Goverwelle.

CO2-vergelijker
CO2-vergelijker

Sindsdien is bij deze minutieuze reisinformatie de eveneens uiterst gedetailleerde CO2-vergelijking bijgekomen. Alleen is die niet gedetailleerd, want na een korte vergelijking blijkt dat we op werkelijk elke treinreis 75% CO2-uitstoot besparen. Wie verder klikt kan zijn CO2-uitstoot van de treinreis vergelijken met een heel wagenpark aan auto’s; klein, midden en groot, benzine, elektrisch en diesel. Van vrijwel elk type auto staat exact genoteerd hoeveel CO2 het wagentje zou uitstoten met bijvoorbeeld een rit Rotterdam Centraal – Utrecht Centraal.

Ik weet niet of de NS werkelijk denkt dat ze verstokte automobilisten met deze CO2-check uit hun auto krijgen. Dat zo’n fervent autorijder bijvoorbeeld denkt: “Zo, lekker met m’n auto van Amsterdam naar Den Haag. Ik haat de trein, maar laat ik gewoon voor de gein eens op de NS-site kijken naar de route Amsterdam-den Haag. Hoe laat zou ik moeten vertrekken, als ik niet lekker met m’n eigen autootje zou gaan? En op welk spoor zou ik dan, als ik ooit een voet in die teringtrein zou zetten, moeten overstappen? Hee maar wacht eens even, wat zie ik daar! Met deze treinreis bespaar ik gemiddeld 75% CO2-uitstoot ten opzichte van de auto! Nou, dan laat ik mijn lease-auto met gratis benzine meteen staan, ik pak de trein!”

Nee, zo dom zijn ze bij de NS nu ook weer niet. Die CO2-vergelijker is bedoeld om de vaste klanten van de Nederlandse Spoorwegen een ferme schouderklop te geven en een goed gevoel. Meneer of mevrouw de treinforens, wist u wel dat u echt heel goed bezig bent? U bespaart steeds 75% CO2 ten opzichte van de auto!

En het is zo. De trein is beter voor het milieu dan de auto. Zelfs als je met z’n tweeën reist dan is de trein nog veel beter dan de auto en dat is fijn om te weten. Dus ik ben erg blij met deze lekkere schouderklop van de NS.

Beter dan de auto
Deze trein stoot wel heel veel CO2 uit, of was het nou H2O?!

Alleen heeft deze CO2-vergelijker bij mij een onaangenaam neveneffect teweeg gebracht. Het laat zien hoeveel CO2 je treinreis (indirect) uitstoot. En nu ben ik misschien erg naïef of misschien zelf dom, maar ik had er dus nog nooit bij stilgestaan dat een treinreis überhaupt CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat ding is elektrisch, hij stoot geen uitlaatgassen uit en hij rijdt toch, dus of ik nu meerijd of niet maakt voor het energiegebruik niet (of heel nauwelijks) uit.

De trein is duidelijk beter voor het milieu dan de auto. Maar, realiseer ik me nu, nog beter voor het milieu zou zijn om helemaal niet te reizen. Even op bezoek bij mijn ouders? Welnee, want mijn treinreis zorgt voor 2,6 kilo CO2-uitstoot! We kunnen beter even bellen. En voor het bedrag van een retourtje (2e klas, 40% korting) kun je al een heel aardige webcam kopen. Zo kunnen we elkaar toch zien en spreken zonder in die ellendige CO2-uitstotende trein van de NS te hoeven stappen.

Ik ben blij weer een extra steentje aan het milieu bij te kunnen dragen.


PS Ik wéét dat je CO2 eigenlijk met zo’n klein en lager geplaatst cijfertje moet schrijven, maar WordPress wil dat niet goed laten zien! Excuses aan alle chemici in de zaal.

2 gedachtes over “De trein is een vieze vuile CO2-uitstoter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s