Er gaat niets boven de Noordvleugelprovincie

Alle gemeenten moeten groter en dus de provincies ook, vindt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (aka BZK). De eerste stap daarin is dat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samengaan.

Op zich niet eens heel onlogisch, behalve dan het raar is dat Texel straks in dezelfde provincie ligt als Soestdijk en Bloemendaal in dezelfde provincie als Zeewolde, maar goed. Er zijn ook genoeg redenen waarom deze 3 provincies wel bij elkaar passen. Zo lijken Lelystad en Heerhugowaard schrikbarend veel op elkaar en wonen er in Almere meer authentieke Amsterdammers dan in Amsterdam zelf. En Utrecht is sowieso een wat vreemd provincietje, de enige reden om die niet af te schaffen is dat je dan nooit meer kunt spreken van buitenlandse gebieden ‘ter grootte van de provincie Utrecht’.

Nu weet ik wel dat veranderingen altijd voor heel veel gedoe zorgen, dus of het samenvoegen van de provincies nu echt snel tot bezuinigingen leidt vraag ik me af. Maar goed, afgezien van de haalbaarheid en de wenselijkheid, laten we het eens over de naam van de fusieprovincie hebben.
Flevoland, Utrecht en Noord-Holland, dat is samen FUN (of eigenlijk FUNH, maar ok). Een andere afkorting voor deze fusieprovincie was FLUT-land. Leuk grapje. Maar nu de fusie echt echt serieus lijkt te worden hebben de ambtenaren van het ministerie van BZK (de Rijksoverheid is dol op afko’s) een projectnaam bedacht: de Noordvleugelprovincie.

Toen ik ooit een jaartje op de afdeling communicatie van een ministerie werkte bezocht ik eens een bijeenkomst voor communicatiemedewerkers binnen de Rijksoverheid. De boodschap: als wij willen zorgen dat ons beleid goed aankomt bij de burger, dan moeten we met zorg onze woorden kiezen. Als perfect fout voorbeeld werd daar de naam Betuwelijn genoemd. Een goederenspoorlijn richting Duitsland, die inderdaad grotendeels door de Betuwe voert. Wat dat betreft hadden de ambtenaren van het oude ministerie van Verkeer en Waterstaat een prima naam bedacht. Maar vanuit het oogpunt van communicatie was het superdom. Want Betuwe = bloeiende fruitbomen en goederenspoorlijn = zware wagons vol vieze steenkool. Oftewel: je laat zware giftige vervuilende treinen rijden door een lieflijk landschap van appelbomen met roze bloemetjes. Fout. Weerstand bij de bevolking. Mislukte Betuwelijn.

Dan nu de titel Noordvleugelprovincie. In mijn mental map is het noorden van Nederland dat deel daar aan de rechterkant met Friesland, Groningen en Drenthe. Dus bij Noordvleugel denk ik meteen aan de provincies daar in het verre noorden van Nederland.

Maar dat bedoelt men in Den Haag natuurlijk niet. Met Noordvleugel verwijzen die paar ambtenaren van BZK naar de Noordvleugel van de Randstad. Die Noordvleugel betaat uit Amsterdam, Utrecht, Almere et cetera en die Zuidvleugel dat zijn Rotterdam en Den Haag enzo. Maar hoeveel Nederlanders weten dat? Is daar onderzoek naar gedaan? Is daar een communicatieprofessional bij betrokken? Stel ik retorische vragen?

Natuurlijk, Noordvleugelprovincie is maar een projectnaam. De echte naam voor deze nieuwe provincie zal later bedacht worden. Op historische basis misschien, gehaald uit oude archieven. Of via burgerparticipatie, met een wedstrijd. Hierbij alvast een voorzet van deze burger; heel vergezocht misschien, maar wat dacht u van ‘Noordwestprovincie’?

Noordvleugel- en Zuidvleugelland
Nederland gezien vanuit Den Haag

Een projectnaam is niet alleen maar een werktitel. Dat je in een land waar miljoenen mensen buiten de Randstad wonen een provincietitel verzint die laat zien dat er wat jou betreft letterlijk niets boven de Randstad gaat, dat het deel ten Noordoosten van de Noordoostpolder volgens het ministerie van BZK niet eens bestáát is nog tot daar aan toe. Het is namelijk ook haast ondenkbaar dat de inwoners van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zich zullen identificeren met de naam ‘Noordvleugelprovincie’. Hoe kun je nu in het hartsie van het land wonen én in een Noordvleugel?

Behalve natuurlijk als minister Plasterk wil dat de fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland net zo’n succes wordt als de Betuwelijn destijds. Dan is Noordvleugelprovincie een prima werktitel.

Update (7 juli): nee, echt heel veel draagvlak heeft Plasterk nog niet, zelfs de Friezen spreken zich uit tegen de ‘Noordvleugelprovinsje’. Maar misschien kan de minister straks na het zomerreces wel een heleboel leuke kleurplaten in zijn werkkamer ophangen!

Een gedachte over “Er gaat niets boven de Noordvleugelprovincie

  1. Ik begrijp echt niet waarom ze niet Zuid-Holland er (weer) bij (terug) gooien en het landsdeel “Holland” noemen. Dat zal zowel de bewoners aanspreken, als het buitenland (investeerders, multinationals, toeristen, etc…)! En bovendien is het historisch en taalkundig ook nog eens passend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s