Hoe je aan de website had kunnen zien dat dat budget bejaardenhuis nep was

capaciteit 900 bejaarden - www.budgetbejaardenhuis.nlDe koepelgevangenis van Breda ombouwen tot een budget bejaardenhuis, waar ouderen voor 29 euro per dag wonen in een gedeelde cel en verzorgd worden door robots. Het leek een krankzinnig idee en dat was het natuurlijk ook. Ondernemer Aad Ouburg gaf op 28 augustus aan Novum toe dat zijn plan niet serieus was.

Gelukkig maar, want het zag er behoorlijk echt uit. Dat vond men op Twitter ook, getuige de enorme hoeveelheid reacties daar. En in het bericht op de Volkskrantwebsite stond op 28 augustus  ’s avonds laat nog steeds dat Ouborg volgens zijn woordvoerder ‘bloedserieus’ was. Nu zijn er op dit moment ergere dingen aan de hand in de wereld, dus dat het niet gecorrigeerd is zij de Volkskrant vergeven.

Een goede webredacteur kon zien dat het budget bejaardenhuis nep was
Ik zal toegeven dat ik in eerste instantie ook trapte in het promotieplannetje van Ouborg. Er gebeuren immers wel gekkere dingen, zeker in de zorg. Maar bij nadere bestudering van de website vond ik verschillende aanwijzingen waaraan een goede webredacteur kan zien dat het plan nep is:

1.    Een website maken voor iets dat nog maar een plan is
Te beginnen met het feit dat Ouborg direct een kant-en-klare website presenteerde, inclusief mogelijkheid tot inschrijven. De gevangenis komt in 2016 leeg te staan en dan zal het gebouw eerst worden aangeboden aan de provincie of de gemeente, aldus een woordvoerster van de Rijksgebouwendienst. Het is dus nog helemaal niet zeker dat Ouborg de gevangenis kan kopen. Maar dan wel een complete website laten maken, inclusief promotiefilmpje? Weinig goede ondernemers zullen daar in zo’n vroeg stadium geld aan spenderen.

2.    Het beeldgebruik van de website sluit niet aan bij de doelgroep
Wie is de doelgroep van het budget bejaardenhuis, als dat bejaardenhuis zou bestaan? Bejaarden natuurlijk. Of wacht, ‘senioren’. Of wellicht ‘60-plussers’. Zoals jongeren zich spiegelen aan iets oudere jongeren, zo willen ouderen liever geassocieerd worden met ietsje jongere ouderen. Daarom worden sta-opstoelen altijd gefotografeerd met fitte mensen van 50 à 60 erin.   Bekijk dan eens het begin van het filmpje van Budget Bejaardenhuis. Zou u graag op deze mevrouw willen lijken?

Begin YouTubefilm Budget Bejaardenhuis
Begin YouTubefilm Budget Bejaardenhuis

3.    De website sluit überhaupt niet aan bij de doelgroep
Senioren zijn steeds actiever op internet, maar voor de doelgroep van hulpbehoevende ouderen is deze website veel te moeilijk. De lettertjes zijn veel te klein, de menubalk  valt niet op en ik weet zeker dat mijn oma niet zou bedenken om op de homepage naar beneden te scrollen omdat onder het filmpje nog tekst kan staan.

4.    De tekst is niet bedoeld om de doelgroep te verleiden
De tekst op de homepage begint met “U bent op zoek naar betaalbare bejaardenhuisvesting?”. Top marketing dit. De Lidl verkoopt ons toch ook geen ‘betaalbare voedingswaren’?
En dan: “Hou je oude dag betaalbaar”. Dat klinkt als iets wat nog tientallen jaren ver weg is. Als budgetbejaardenhuis.nl écht hulpbehoevende ouderen zou willen aanspreken dan zou een slogan als “Betaalbare goede zorg, direct beschikbaar” veel beter zijn.

hou je oude dag betaalbaar - www.budgetbejaardenhuis.nl5.    De doelgroep wordt aangesproken met je!
“Hou je oude dag betaalbaar”, “Schrijf je nu in!”, “overdag altijd mobiel in je eigen Roboticbed”. Mensen van respectabele leeftijd spreek je altijd aan met u. Altijd. Sterker nog, ouderen spreken elkáár zelfs vaak aan met u. ‘Je’ kan écht niet.

En dan heb ik nu alleen nog maar de homepage bekeken. En ook op de look and feel van de website valt nog wat af te dingen, maar misschien past die juist wel bij een budget bejaardenhuis.

Hoogstwaarschijnlijk wil Ouborg ergens aandacht voor vragen. Bezuinigingen op de ouderenzorg waarschijnlijk, te horen aan de beginzin van het filmpje: “Heeft u uw hele leven hard gewerkt, en kunt u toch niet rondkomen van de AOW?”. Maar eigenlijk hoop ik dat Ouborg écht een goedkoop alternatief heeft voor de ouderenzorg dat in tegenstelling tot deze omgebouwde gevangenis met ‘Robotic’-bedden wèl ethisch verantwoord is.

Update (29/8): Het budget bejaardenhuis blijkt een verzinsel van Delta Lloyd, meldt de NOS. De verzekeraar noemt het “een prikkelende manier om te laten zien wat er kan gebeuren als mensen hun pensioen niet goed hebben geregeld”. Bah.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s