De zware sores van zwarte sokken

Geen zwarte sokken

Ik ben van de zwartesokkenkerk. Ik draag, behalve als het boven de 23 graden is, vrijwel altijd zwarte sokken. Lekker neutraal (dat mag ook wel eens gezegd worden over de kleur zwart), past overal bij, fijn.

Je hebt ook mensen die, weer of geen weer, van die incognito sokken dragen. Dat zijn sokken die onzichtbaar zijn en die alleen gedragen kunnen worden voor mensen zonder koudoorlatende enkels. Andere mensen laten hun sokken wél een coming-out beleven, die dragen foeilelijke ironische sportsokken. Of fleurige Happy Socks. Die laatste worden veel gedragen door medisch specialisten: zo kunnen ze zich onder hun ziekenhuisuniform toch nog onderscheiden. Daarnaast zijn Happy Socks tering duur en daardoor alleen te betalen door mensen met bovenmodale inkomens, zoals artsen.

Echt, Hema?

Maar goed, we hadden het over mij (of althans, ik had het over mij) en ik draag dus bijna alleen maar zwarte sokken. Die zwarte sokken heb ik de afgelopen jaren op verschillende momenten bij verschillende winkels gekocht en dan significant vaak bij de Hema. En ik denk dat elke keer dat de Hema van eigenaar is veranderd – en dat is héél vaak gebeurd in deze durfkapitalistische eeuw – ze dan ook een nieuwe sokkenfabrikant in de arm nemen. Of misschien heeft een vorige sokkenfabrikant wel zelf de benen genomen. Omdat ze op hun teentjes getrapt waren vanwege de lage tarieven. (Nu ophouden met die flauwe woordgrapjes Marjolein! Nee, echt, ik wil dat je voet bij stuk houdt!)

De Hema heeft hierdoor geen stabiel sokkenaanbod gehad en voor mij persoonlijk is dat een enorme ramp. Als ik de was heb gedaan en ik wil die opruimen, vestjes opvouwen, T-shirts, broeken, onderbroeken et cetera dan komt daar uiteindelijk altijd het gevreesde moment dat ik mijn sokken moet gaan samenvoegen.

Sok de verschillen

Ik zit dan met zo’n 15 sokken, sowieso altijd een oneven getal. En dat is dus niet te doen. Soms is er een duidelijk verschil in lengte: kniekous, gewone sok, korte sok. Maar dan nog blijft er 80% aan gewone sokken over. Die verschillen allemaal subtiel in kleur, de een wat zwarter dan de ander. Ook de bovenranden verschillen: de een wat hoger ribbelrandje, de ander wat dunner. De verschillen zijn zo klein dat je ze niet direct goed van elkaar kunt onderscheiden, maar ook weer niet zó klein dat het helemaal niet uitmaakt hoe je de sokken combineert.

Dus elke keer als ik de was heb gedaan ben ik weer bezig met een soort topklasse memory om mijn sokken bij elkaar te zoeken en er bolletjes van te maken. (Overigens mag dat helemaal niet van Marie Kondo, je sokken samen oprollen, maar Marie Kondo moet nu even haar bek houden.) En dat kost me onnodig veel tijd, tijd die ik beter kan besteden aan het schrijven van een tekst als deze.

Ik wil gewoon eenduidigheid in mijn zwarte sokken! Ik vind dat zwarte sokken eigenlijk een overheidstaak zouden moeten zijn. Zodra de kinderbijslag stopt, krijg je automatisch een doos met sokken voor de rest van je leven. Daar worden we allemaal beter van, toch?

Duurzame oplossing

Laatst heb ik twee paar sokken besteld bij de niet-Hema, namelijk bij Organic Basics. Ze kostten 15 euro voor twee paar, 3,75 per sok dus (voor dat bedrag koop je bij de Hema drie paar sokken. Of één maaltijdsalade). Ze zijn mooi donkerzwart, heel zacht en met een subtiel randje. En het mooist van allemaal: onderop staat een tekst ter herkenning: Organic Basics, 39-42.

Zo heb ik alsnog het gemak van de Happy Sock, helaas ook wel voor de prijs van een Happy Sock, maar met bijkomend extra voordeel dat het katoen niet geteeld is met gif en dat de mensen die ze gemaakt hebben daar netjes voor betaald krijgen.

Nu nog even een projectbegroting maken zodat ik mijn volledige sokkenvoorraad kan vervangen door deze Organic Basics én maar hopen dat die zaak niet failliet gaat voor ik 80 word en ik mijn zwarte sokken moet inruilen voor vleeskleurige steunkousen.

PSsst Voor elk paar sokken dat jij bij Organic Basics bestelt, krijgen wij allebei iets moois… Namelijk een goed gevoel! #nospon

Lees ook: Mode in het Rijksmuseum (over antieke jurken en ook een beetje over sokken)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s