Wat doe je met een regenton in de herfst (en winter)?

Regenwater

Ik doe graag wat goeds voor de wereld, of dat nou een kleine moeite is of niet. Zo heb ik sinds dit voorjaar een regenton in mijn tuin. Voordeel van een regenton: tijdens een regenbui vang je een deel van het water op, waardoor het riool (iets) minder belast wordt. En tijdens een droge periode kun je het water gebruiken voor de planten in je tuin of woonkamer. Vinden die planten nog fijner ook, want in regenwater zit minder kalk.

Maar wat heb je aan een regenton in de herfst?

Eind augustus was het nog bloedheet en was overal het gras geel. Maar nu zitten we weer in de herfst. De tuin heeft geen extra (regen)water meer nodig. Als je het water uit je regenton niet gebruikt, dan blijft-ie vol en stroomt de regen gewoon het riool in (mits je je regenton goed geïnstalleerd hebt, maar daarover later meer). Oftewel: je regenton doet niks. Pas in april gaat-ie weer een beetje nuttig worden. Best zonde, want zo’n regenton kost natuurlijk geld, maar het kost óók energie en grondstoffen om een regenton te produceren.

Dus wat doe je dan in die 7 à 8 maanden dat je tuin geen extra water nodig heeft?

Je kunt het regenwater gebruiken om je kamerplanten water te geven. Tip van iedereen. Maar: dit gaat maar om 2 liter ofzo per week. Dat is een druppel uit een gloeiende regenton. Als je echt wat aan je regenton wilt hebben, dan moet je meer doen:

Mijn grote tip: de wc doorspoelen!

Meerdere keren per dag tap ik een klein emmertje van 4 liter vol met regenwater, waarmee ik de wc doorspoel. Ik heb het grote geluk dat ik in een heel klein huisje woon, waardoor het maar 3 meter lopen is van mijn regenton naar de wc. Inderdaad echt een kleine moeite. En het geeft een goed gevoel. Want waarom zou je een plasje weg spoelen met perfect drinkwater? (in Utrecht bronwater zelfs!) Bovendien maak je zo écht gebruik van het water uit de regenton op momenten dat het veel regent. Ook in de zomer is dat nog best handig trouwens. Want soms valt er in een week zoveel regen dat je er wel víjf regentonnen mee had kunnen vullen.

En wat levert het op?

Rekensommetje: in mijn regenton past 80 liter water. Dus ik kan daarmee 20 keer de wc doorspoelen. Als ik 250 keer de wc heb doorgespoeld met regenwater, dan heb ik daarmee één m3 (1000 liter) water bespaard – en daarmee 72 cent. Daar koop je niet veel voor – en het duurt ook heel lang voor ik de aanschaf van de regenton (zo’n 70 euro) er uit heb. Maar: het geeft me wél een heel goed gevoel. Dit regenwater hoeft nu namelijk niet eerst het riool door, daarna gezuiverd te worden en vervolgens weer getransporteerd te worden naar mijn waterleiding, om vervolgens floesj weer in het riool terecht te komen. En: ik vang dus óók in de herfst tijdens stortbuien een beetje regenwater op. Scheelt misschien net weer een paar plassen op straat.

Nog een paar andere dingen die je kunt doen met regenwater:

Kat drinkt uit emmertje regenwater
  • Erg vuile dingen schoonmaken. Ik gebruik bijvoorbeeld ook regenwater om een vieze pan even om te spoelen, voordat ik hem afwas.
  • Je ramen lappen of de auto wassen (al heeft het internet daar nog wisselende meningen over)
  • Drinkwater voor de kat. Dit heeft zij trouwens zelf bedacht.

Ook lees ik dat je het regenwater in je tuin kunt laten spoelen. Maar dat lijkt me vooral een tip voor in en rond de zomer, niet voor herfst en winter. Bovendien meer een tip voor mensen met een GROTE tuin.

Dan nog een paar tips voor het installeren van een regenton:

De vulautomaat werkt alleen als je de regenton niet te laag zet én als je zorgt dat de aansluiting tussen pvc-buis en regenton goed afgesloten is. Anders krijg je dit:

Verder moet je als het gaat vriezen dus je regenton afkoppelen, vooral als-ie niet van plastic is. Maar daar vind je genoeg tips voor als je googelt op ‘wat doe je met een regenton in de winter’. Hier bijvoorbeeld.

Heb jij ook regentontips, of iets anders te melden? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s