De verborgen impact van verlaten festivaltentjes

We mogen nauwelijks meer douchen, de plantjes hangen slap en de brandweer is super alert op natuurbranden. Het is al weken bijna tropisch warm en we hadden een van de droogste juni’s sinds het begin van de neerslagtelling.

Dat was twee jaar geleden wel anders. Toen regende het ongeveer elke dag in juni heftig en stond de oogst weg te rotten op de akkers. Maar het allerergste was wel de situatie op het festival Down the Rabbit Hole. De grasvelden waren daar zo verzengd van water dat auto’s moesten uitwijken naar parkeerplaatsen op 20 km afstand. Op de camping ontstonden modderpaden waar je met je laarzen zo diep in weg zakte waardoor wandelen meer leek op wadlopen. Lekker op de grond zitten was er niet bij, tenzij je een extra plastic grondzeiltje had weten te bemachtigen.

Ondanks het gehannes met de modder bleef ik tot het einde op het festival. We deden het rustig aan die maandagochtend, pas om 5 voor 12 hadden we al onze tenten ingepakt. Op weg naar de uitgang liepen we langs een slagveld van achtergebleven plastic zeiltjes, lege bierblikjes, volle bierblikjes zelfs. En vooral: extreem veel achtergelaten tenten. Om de paar meter lag er een iglotentje, pop-uptentje of verlaten partytent in de blubber, neergehaald door de securitymannen. Duizenden mensen hadden besloten dat ze geen zin hadden om hun licht modderige tent in te pakken en mee te nemen in de pendelbus.

Extreem veel regen, extreme droogte, hoe kan dat? Twee mogelijke verklaringen:

  1. We hebben te maken met klimaatverandering: door onze historisch en hysterisch hoge CO2-uitstoot dragen we bij aan het broeikaseffect waardoor de temperatuur op aarde stijgt. En Nederland dus warmere zomers heeft – met moessonregens dan wel saharadroogtes tot gevolg.
  2. Het is toeval.

Laten we uitgaan van optie 1, zoals ze ook doen bij klimaattoppen enzo (in het geval  van de natte juni 2016 is het zelfs bewezen). Dan kunnen we namelijk ook gaan kijken of we deze klimaatproblemen binnen de perken kunnen houden.

Wat heeft de meeste impact qua CO2-uitstoot? Niet de auto, ook niet het eten van vlees – dat staat op nummer 2. Maar spullen. Voor het vervaardigen van spullen, zowel het materiaal als het in elkaar zetten, en het vervoeren daarvan wordt superveel energie verbruikt. De verborgen impact vertelt hier meer over.

Je kunt wel vegetariër zijn en altijd alleen maar met het OV reizen, maar als je dagelijks shopt bij Primark, Action, AliExpress en andere winkels waar ze spullen verkopen die je eigenlijk meteen weer weg kunt gooien, dan doe je je hele milieubijdrage alweer teniet. Die duizenden tentjes die achterbleven op het modderige festivalterrein vertegenwoordigen een indirecte CO2-impact van ik-weet-niet-hoeveel. (Google heeft hier zo gauw geen antwoord op. Maar bedenk maar eens dat de stof en de stokken allemaal gemaakt zijn in een fabriek en dat de tentjes helemaal vanuit –meestal- China hier naartoe verscheept worden, en je snapt dat de CO2-uitstoot niet niks kan zijn.)

Dus: doordat mensen elke keer een nieuw festivaltentje kopen, verandert het klimaat. En dat pakt dit jaar best goed uit voor festivals, maar in de Russische roulette van dit klimaat is een modderig Drown The Rabbit Hole óók een mogelijkheid.

Nou en? Denkt de gemiddelde festivalbezoeker nu misschien, zoals gemiddelde festivalbezoekers eigenlijk de gehele dag door denken. Op festivals wordt iedereen allemaal even lekker onbewust, zelf gooi ik bijvoorbeeld óók zonder schroom mijn plastic bierbeker op de grond. Het wordt allemaal toch wel opgeruimd. En,  super goed argument, iedereen doet het.

We moeten er dus voor zorgen dat het niet meer normaal is om je tent achter te laten. Door tenten duurder te maken, een tententax? (maar hoe regel je dat?) Door een boete/beloningssysteem op het festival zelf? (maar dat kost te veel tijd) Zorgen dat mensen alleen nog maar composteerbare tenten, of de Kartent, gebruiken? Meer festivaljutters inzetten?

Ik weet het niet. De impact op het klimaat is zo complex, dat het lastig te zeggen is of dit zoden aan de dijk zet, of dat het slechts een druppel op een verdord bruin grasveld is.

Meer lezen:

2 gedachtes over “De verborgen impact van verlaten festivaltentjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s