Een aantal wat oudere blogs waar ik nog steeds trots op ben!

Over marshmallows, wilskracht en keuzestress

Mensen die veel discipline hebben kunnen zo gedisciplineerd zijn omdat ze hun wilskracht heel zuinig inzetten, blijkt uit onderzoek. Gedisciplineerde mensen doen veel op routine; ingesleten gewoontes die weinig moeite en wilskracht kosten. Daardoor hoeven ze over veel dingen niet na te denken, zonder te twijfelen kunnen ze verleidingen weerstaan en daarmee sparen ze hun wilskracht voor dingen die écht belangrijk zijn. Wilskracht is namelijk iets waar iedereen maar een beperkte hoeveelheid van heeft, had een onderzoekster van de Universiteit Utrecht aangetoond. Bij berichten over wilskracht wordt vaak de bekende marshmallowtest aangehaald. Vierjarige…

Denk aan het milieu: is het echt nodig om dit bericht te lezen?

Ik werk bij een serieuze organisatie en ik krijg vaak mailtjes van mensen van andere serieuze organisaties. Gemeenten bijvoorbeeld, of allerlei half-overheidsorganisaties. Wat me opvalt aan die mails is dat er vaak een enorme disclaimer onder staat. Iets in de trant van “deze e-mail is alleen bestemd voor de geadresseerde. Als u dat niet bent, wilt u hem dan alstublieft niet lezen? Niet dat u aan deze e-mail enige rechten kunt ontlenen, maar toch.” Soms is de disclaimer langer dan het bericht zelf en helemaal leuk wordt het als meerdere disclaimermensen op elkaars…

De klank van karamel met zeezout

Over het algemeen is de wereld sinds de millenniumwisseling nog precies hetzelfde gebleven, maar één ding is toch sterk veranderd. En dan heb ik het over het toevoegen van zeezout aan karamel en/of chocolade. Ik wil mezelf gráág een voorloper noemen (wie wil dat niet?), want in 1999 at ik al zoute chips en m&m’s door elkaar en dat vonden meerdere mensen toen raar. Chocolade met zout is een gekke combinatie, was toentertijd de communis opinio. Als je in die tijd mensen op straat had gevraagd of zij ooit chocolade met zout zouden…

Hoe je aan de website had kunnen zien dat dat budget bejaardenhuis nep was

De koepelgevangenis van Breda ombouwen tot een budget bejaardenhuis, waar ouderen voor 29 euro per dag wonen in een gedeelde cel en verzorgd worden door robots. Het leek een krankzinnig idee en dat was het natuurlijk ook. Ondernemer Aad Ouburg gaf op 28 augustus aan Novum toe dat zijn plan niet serieus was. Gelukkig maar, want het zag er behoorlijk echt uit. Dat vond men op Twitter ook, getuige de enorme hoeveelheid reacties daar. En in het bericht op de Volkskrantwebsite stond op 28 augustus  ’s avonds laat nog steeds dat Ouborg volgens…

Taalobservatie: het verschil tussen ij en ei – AH-brood en de NS

Het Liefde en Passie-brood was weer in de bonus bij Albert Heijn (brood waar niets anders in zit dan liefde en passie en wellicht een snufje tarwebloem). Best ok brood overigens. Op de broodzak staat vermeld dat dit brood zo goed smaakt dankzij de ‘extra lange rijstijden’. Nu was dit brood in de bonus precies in de week dat ons land was bedekt met een dikke laag sneeuw waardoor alle spoorwissels weer vastgevroren waren en de NS weer reed volgens de inmiddels al traditionele Winterdienstregeling. Hierbij moesten de reizigers, zo werd elke 5…

En ze leefden nog lang en gelukkig… (not)

Historische films, ik hou ervan. En helemaal leuk vind ik het als ze gaan over personen die echt bestaan hebben. Onlangs keek ik voor de tweede keer The Duchess – met in de hoofdrol Keira Knightley, wereldkampioene kostuumdrama’s . Zij speelt de hertogin van Devonshire en is getrouwd met een onaardige en ietwat contactgestoorde hertog die een beetje lijkt op Lord Voldemort. Hertogin Georgiana, een sprankelende jonge vrouw, waarover men destijds zei:  “iedereen houdt van haar, behalve de hertog”, krijgt een relatie met ene Charles Grey. (even een waarschuwing: dit stuk staat natuurlijk…

Alles van de Keuringsdienst van Waarde is weerloos

Vroeger was de Keuringsdienst van Waarde een geweldig programma. Ik weet niet eens meer precies waarom, maar wat ik wel weet is dat voordat dit programma op tv was, alle Nederlanders klakkeloos aannamen wat reclames en verpakkingen van etenswaren ons voorspiegelden en dat we dat nu niet meer doen. Van die eerste jaren van het programma herinner ik me vooral nog Teun ‘Tony Chocolonely’ van der Keuken, met zijn bijna-100%-slaafvrije chocolade en Robert Duong, die als een echte journalist heel kritisch aan de telefoon hing terwijl hij argwanend een zak ambachtelijke fabriekschips bekeek.…

Zie ook: blogs over taal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s